ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA
TUTULAN ATIKLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ
(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2015/3)
Bu Teblið, 31 Aralýk 2014 tarih ve 29222 (Mükerrer) sayýlý Resmî
Gazete’de yayýnlanmýþtýr.
Amaç
Madde 1 ‒ (1) Bu Tebliðin amacý, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1’deki listede yer alan atýklarýn, çevrenin korunmasý yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 ‒ (1) Bu Teblið, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1’deki listede yer alan atýklarýn denetim iþlemlerini kapsar.
Dayanak
Madde 3 ‒ (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284
sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Ýthalatçý
Madde 4 ‒ (1) Ek-1’deki listede yer alan atýklarý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi alan
geri kazaným tesislerine sahip
sanayiciler ithal edebilir.
(2) Ek-1’deki listede yer alan 39.01-39.14 GTÝP’li (39.03 hariç) maddeleri, münhasýran Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý çerçevesinde alýnmýþ Dahilde Ýþleme Ýzin Belgesi kapsamýnda ihraç kaydýyla ithalat yapan sanayiciler ithal edebilir.
(3) Ek-1’deki listede yer alan
4012.20.00.90.00 GTÝP’li maddeyi, münhasýran Dahilde
Ýþleme Rejimi Kararý kapsamýnda ihraç kaydýyla ithalat yapan ve Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan uygun görüþ alan sanayiciler ithal edebilir.
(4) Ýkinci ve üçüncü fýkralarda yer alan maddelerin ithalatýnda birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.
(5) Ek-1’deki listede yer alan
4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTÝP’li atýklarýn ithalatýnda, ithalatçýsý tarafýndan bu atýklarýn nihai ürün olduðunun beyan edilmesi ve nihai ürün olduðuna iliþkin ürün özelliklerini gösteren üretici beyanýnýn olmasý halinde birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.
(6) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13
GTÝP’li atýklarýn vulkanize edilmemiþ kauçuk hamuru olduðunun belgelenmesi halinde, bu ürünler nihai ürün kabul edilir ve birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.
(7) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13
GTÝP’li atýklarýn enerji geri kazanýmý amacýyla ithalatý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan enerji geri kazanýmý amacýyla faaliyet gösteren beraber yakma tesisleri için belirlenecek tahsisat miktarý ve esaslar çerçevesinde 5 inci maddeye göre yapýlýr.
Baþvuru
Madde 5 ‒ (1) Ek-1’deki listede yer alan atýklarý ithal etmek isteyen ithalatçý veya temsilcisi, atýðýn Türkiye gümrük bölgesine gireceði sýnýr gümrük idaresinin bulunduðu ilin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne Uygunluk Yazýsý (ek-5)
almak için baþvurur.
(2) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne baþvuru, atýðýn Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az üç iþ günü önce aþaðýda belirtilen belgelerle birlikte yapýlýr:
a) Baþvuru dilekçesi (ek-3),
b) Bilgi formu (ek-4),
c) 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen belgenin bir örneði,
ç) 2620.11.00.00.00 GTÝP’li atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden
veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ek-1’deki listede atýðýn madde açýlýmýnda belirtilen dros deðerlerini karþýladýðýna dair analiz belgesinin aslý ve tercümesi,
d) 4012.20.00.90.00 GTÝP’li atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden
veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ürünün karkas olduðuna dair belge ve tercümesi,
e) 8548.10.21.00.00 GTÝP’li atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden
veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ürünün aðýrlýkça %3’ünden fazla sývý asit içermediðine dair belge ve tercümesi,
f) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13
GTÝP’li atýklarýn nihai ürün olarak ithalinde ürünün özelliklerini gösteren üretici beyanýnýn bir örneði.
(3) Ýthalatçý veya temsilcisi bu maddenin ikinci fýkrasýnýn (b) bendinde belirtilen bilgi formunu Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne verdiði tarihte, formun bir örneðini ilgili sýnýr gümrük idaresine de yazýlý olarak iletmekle yükümlüdür.
Uygunluk denetimi
Madde 6 ‒ (1) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan, ek-1’deki listedeki atýklarýn 5 inci maddede belirtilen
belgeler üzerinden deðerlendirilmesi ve fiziki kontrolü sonucunda;
a) Uygun bulunmasý durumunda, Uygunluk Yazýsý düzenlenir.
b) Gerek duyulmasý halinde, atýklardan numune alýnarak yeterliliði Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca kabul edilmiþ laboratuvarlarda atýðýn tehlikeli madde ile kontamine olup olmadýðýna dair elementel analiz yaptýrýlýr. Analiz sonucunun uygun bulunmasý durumunda Uygunluk Yazýsý, uygun bulunmamasý durumunda ise Uygunsuzluk Yazýsý (ek-6)
düzenlenir.
(2) Uygunluk ve Uygunsuzluk Yazýlarý Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce ilgili sýnýr gümrük idaresine ve ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.
(3) Uygun bulunmayan atýk, ithalatçýsý tarafýndan menþe ülkeye/yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilir veya üçüncü bir ülkeye transit edilir.
(4) Gümrük iþlemleri sýrasýnda ithalinin yasak olduðu anlaþýlan atýklar hakkýnda, her türlü cezai hükümler saklý kalmak kaydýyla, uluslararasý sözleþmelerden kaynaklanan haklarýmýz doðrultusunda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn gözetim ve denetiminde gerekli iþlemler yapýlýr. Bu atýklara gümrük mevzuatýnýn tasfiyeye iliþkin hükümleri uygulanmaz.
Ýstisnai durumlar
Madde 7 ‒ (1) Denizlerin Gemiler Tarafýndan Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararasý Sözleþme (MARPOL-73 Sözleþmesi) ile bu Sözleþmeyi tadil eden diðer Protokol (MARPOL-78 Protokolü) ve deðiþiklikler kapsamýnda yer alan yabancý bayraklý gemilerin seferleri sýrasýnda normal operasyonlarýndan kaynaklanan atýklar, atýk alma gemisine veya doðrudan atýk kabul tesisine boþaltýlma iþlemi ve/veya teslimi ile serbest dolaþýma girer. Söz konusu atýklar bu Tebliðe tabi deðildir. Bu tür atýklarýn gemilerden alýnmasý iþlemi, 26/12/2004 tarihli ve 25682
sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Gemilerden Atýk Alýnmasý ve Atýklarýn Kontrolü Yönetmeliðine göre sonuçlandýrýlýr.
(2) GTÝP itibariyle ek-1’deki listede yer alan ancak ithalatçýsý tarafýndan atýk olmadýðý, yeni ürün olduðu beyan edilen ürünlerin ithalatýnda, ilgili gümrük idaresince bu Teblið kapsamýnda herhangi bir belge aranmaz.
Bu fýkra kapsamýndaki iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Sonradan yapýlacak kontrollerde beyanýný ispat edemeyenler hakkýnda 12 nci madde hükümleri uygulanýr.
(3) 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Gümrük Yönetmeliðinin 446 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentlerinde tanýmlanan nedenlerle geri gelen daha önce ihraç edilmiþ olan ve ek-1, ek-2/A ve ek-2/B’deki listelerde yer alan atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþinde ilgili sýnýr gümrük idarelerince Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn uygun görüþünün alýnmasý ve 11 inci maddenin yedinci fýkrasýnda belirtilen sýnýr gümrük kapýlarýndan/özel liman veya iskelelerin radyasyon kontrolüne iliþkin gerekli alt yapýyý haiz terminallerinden giriþ yapýlmasý kaydýyla, bu Teblið hükümleri uygulanmaz.
Kapsam dýþý
Madde 8 ‒ (1) Ek-1’deki listede yer alan bir atýðýn numune olarak Türkiye gümrük bölgesine giriþi, yýllýk 200 kg’ý aþmamasý ve ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünün uygun görüþünün alýnmasý halinde mümkündür. Bu durumda, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Kapsam Dýþý Yazýsý (ek-7) düzenlenir ve ilgili sýnýr gümrük idaresine iletilir.
(2) Ekonomik etkili gümrük rejimleri kapsamýnda Türkiye gümrük bölgesine gelen bir eþyanýn herhangi bir iþçilik, iþleme, kullaným veya bekleme sonucu ek-1, ek-2/A
ve ek-2/B’deki listelerde yer alan atýða dönüþmesi durumunda, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce yapýlacak deðerlendirme sonucu Kapsam Dýþý Yazýsý düzenlenir ve ilgili gümrük idaresine iletilir.
(3) Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý kapsamýnda ithal edilen ürünlerden elde edilen ikincil iþlem görmüþ ürünlerin ek-1, ek-2/A ve ek-2/B’deki listelerde yer almasý halinde bu ürünlerin ithalatýnda bu Teblið hükümleri uygulanmaz.
(4) Türkiye gümrük bölgesinden transit geçen atýklar bu Tebliðe tabi deðildir. Ancak 28/12/1993
tarihli ve 3957 sayýlý Kanun ile onaylanmasý uygun bulunan, Tehlikeli Atýklarýn Sýnýrlarötesi Taþýnýmýnýn ve Bertarafýnýn Kontrolüne Ýliþkin Basel Sözleþmesi’nin ilgili hükümleri gereði, ek-2/A ve ek-2/B’de yer alan atýklarýn ülkemiz gümrük bölgesinden transit geçiþinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan alýnacak Ýzin Yazýsý ilgili sýnýr giriþ gümrük idaresine ibraz edilir.
(5) Ek-2/B’deki listede yer alan atýklarýn ithalatý, karþýlarýnda belirtilen ISO Standartlarýna uygunluðuna dair 23/2/2012 tarihli ve
28213 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý ve Onaylanmýþ Kuruluþlar Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin yedi ila onuncu fýkralarýna uygun þekilde akredite olmuþ Türkiye’de veya Avrupa Birliði ülkelerinde yerleþik bir uygunluk deðerlendirme kuruluþundan alýnmýþ raporlarýn aslý ve onaylý tercümesiyle birlikte ithalat öncesinde, atýðýn Türkiye gümrük bölgesine gireceði sýnýr gümrük idaresinin bulunduðu ilin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan baþvurulmasý halinde mümkündür. Bu durumda, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce ISO Standartlarýna uygun olduðu belirlenen maddelerin Teblið kapsamý dýþýnda olduðuna dair bir yazý düzenlenir ve ilgili sýnýr gümrük idaresine iletilir.
Ýthali yasak atýklar
Madde 9 ‒ (1) Ek-2/A ve ek-2/B’deki listelerde yer alan atýklarýn, serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesine giriþi yasaktýr.
(2) Ek-1’deki listede yer alan atýklarýn, patlayýcý madde ve radyasyon içermemesi, herhangi bir þekilde tehlikeli veya ithali yasak atýklarla veya tehlikeli maddelerle kontamine olmamasý gerekir.
Serbest bölgede oluþan atýklar
Madde 10 ‒ (1) Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çýkan, ek-1, ek-2/A ve ek-2/B’deki listelerde yer alan atýklarýn toplanmasý, ayrýþtýrýlmasý, depolanmasý, geri kazanýlmasý ve/veya bertarafý amacýyla serbest bölgede atýk yönetimi veya geri dönüþüm tesisi bulunmamasý veya atýk üreticisi firma tarafýndan atýklarýn bu tesislere verilmemesi durumunda, atýk üreticisi veya serbest bölgede atýklarý toplayan, ayrýþtýran, depolayan, iþleyen veya geri kazaným ve benzeri iþleri yapan firmanýn talebi üzerine, 10/3/1993 tarihli ve
21520 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliðine göre oluþturulan Atýk Komisyonuna aþaðýdaki belgelerle müracaat edilir:
a) Atýklarýn serbest bölge içindeki bir üretim ve/veya tüketim faaliyeti sonucu ortaya çýktýðýna iliþkin belge,
b) Atýðý oluþturan faaliyetin türü, atýðýn türü ve miktarý,
c) Atýðýn özelliðine göre Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca ilgili yönetmelikler gereðince verilmiþ olan Toplama, Ayýrma, Geri Dönüþüm, Geri Kazaným, Ara Depolama, Bertaraf Tesisi Lisansý, Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi,
ç) Atýklarýn (c) bendinde belirtilen belgelere sahip tesislere gönderileceðine dair sözleþme.
(2) Atýk Komisyonunun uygun görüþünü müteakip, bu atýklar birinci fýkranýn (c) bendinde belirtilen
belgelere sahip tesislere gönderilir, ayrýca Uygunluk Yazýsý aranmaz.
(3) Serbest Bölge Müdürlükleri, bölgeden çýkartýlan atýklara iliþkin bilgileri 6 aylýk raporlar halinde düzenli olarak Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna gönderir. Bu süre içinde herhangi bir iþlem yapýlmamýþsa, buna iliþkin yazý gönderilir.
Gümrük iþlemleri
Madde 11 ‒ (1) Ýlgili sýnýr gümrük idarelerince, ek-1’deki listede yer alan atýklara iliþkin Uygunluk Yazýsý, bu atýklarýn Türkiye gümrük bö